Minnen från Agnes


I mysiga Åselet brukade vi ofta hälsa på Agnes när vi var små. Där lärde vi oss UNO och där bjöds vi alltid på något gott. Festis, fnitter dricka eller den goda chokladkolan!

I år SKA jag göra den, inga undantag. Men vilket recept var det som var så likt fina Agnes!?



BILD: TASTELINE  Här hittar du fler goda recept till jul!

Meddelar det godaste för här ska bakas!

RECEPT 1
Ca 20 stycken
100 g smör
1 dl socker
1,5 msk kakao
3 msk ljus sirap

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt det koka i
ca 5 minuter.

2. Gör ett kulprov (Häll upp kallt vatten i ett glas och droppa i lite av
smeten. Kan du forma det till en kula är kolan klar).

3. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan.

4. Klipp eller skär kolan i bitar när den svalnat.


RECEPT 2

4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao

2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta.
Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg.
Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form.
När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.


RECEPT 3

100 st!

4 dl ljus sirap
3 msk kakao
5 dl vispgrädde
4,5 dl socker


1. Blanda sirap och siktad kakao i en tjockbottnad gryta som rymmer minst 5 liter. Rör i övriga ingredienser.

2. Koka kolan utan lock i ungefär 40 minuter till 125 grader eller gör ett kulprov, droppa kola i kallt vatten och se om det går att rulla en kula som är seg, då och då.

3. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper. När kolan har svalnat, skär den i bitar och vira in i papper.



TESTA DU MED OCH LYCKA TILL!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0