JAG ÄR EN TRYFFELGRIS!


eller nästan i alla fall. Hur som helst är dessa små godsaker en av mina favoriter under julen och innan också! Det känns bra och inte syndigt att trycka en tryffel. Man blir nöjd utan att bli just en gris.

I år blev tryffeln smaksatt med Dufvenkrooks Blåbär och Lingonglögg!



Den små godsakerna med små guld och silver prickar är endast små nougat pluttar täckt med smält choklad (mörk). De gick också ner!


Nu blir det sova och ladda för tisdagen.
God natt!


snart möts de i himlen!


Snart möts ni igen för nya äventyr.










gott med lingon!


En nyårsafton gjorde vi denna till efterrätt tillsammans med en fransk chokladtårta/ kladdkaka ifall den skulle smaka blähä. Men det gjorde den inte och nu när jag sitter och letar recept på saker jag kan göra av all min lingonsylt hittade jag detta recept igen! Det blir helgens efterrätt!




Foto: Fredrik Sandin Carlson  

RECEPTET FINNS HÄR

DO IT!




Minnen från Agnes


I mysiga Åselet brukade vi ofta hälsa på Agnes när vi var små. Där lärde vi oss UNO och där bjöds vi alltid på något gott. Festis, fnitter dricka eller den goda chokladkolan!

I år SKA jag göra den, inga undantag. Men vilket recept var det som var så likt fina Agnes!?



BILD: TASTELINE  Här hittar du fler goda recept till jul!

Meddelar det godaste för här ska bakas!

RECEPT 1
Ca 20 stycken
100 g smör
1 dl socker
1,5 msk kakao
3 msk ljus sirap

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt det koka i
ca 5 minuter.

2. Gör ett kulprov (Häll upp kallt vatten i ett glas och droppa i lite av
smeten. Kan du forma det till en kula är kolan klar).

3. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan.

4. Klipp eller skär kolan i bitar när den svalnat.


RECEPT 2

4 dl socker
2,5 msk sirap
4 dl grädde
4 msk kakao

2 msk smör

Blanda allt utom smör i en tjockbottnad gryta.
Koka sakta (rör ibland) till dess att kolan är lagom hår och seg.
Tag av grytan och häll upp på väl smord plåt eller form.
När kolan svalnat - skär i fyrkantiga bitar och förpacka i smörpapper eller kolapapper.


RECEPT 3

100 st!

4 dl ljus sirap
3 msk kakao
5 dl vispgrädde
4,5 dl socker


1. Blanda sirap och siktad kakao i en tjockbottnad gryta som rymmer minst 5 liter. Rör i övriga ingredienser.

2. Koka kolan utan lock i ungefär 40 minuter till 125 grader eller gör ett kulprov, droppa kola i kallt vatten och se om det går att rulla en kula som är seg, då och då.

3. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper. När kolan har svalnat, skär den i bitar och vira in i papper.



TESTA DU MED OCH LYCKA TILL!


THE SÅS


För ett tag sedan skulle vi äta lax, inte min favorit men det funkar.
Vi hade ingen sås hemma så det blev till att trolla!

4 laxfiléer
riv rikligt med parmesanost över!
Ååå skjuts in i ugnen tills den är klar.

THE SÅS!
3 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
1 krm citronpeppar
1 bit pikantost (paprika)

Koka och dra av, sänk värmen (låg 1-2).
Rör om tills osten löst upp sig.
Ställ tillbaka och låt puttre en liten stund.


Sen kom jag att tänka på att denna sås säkert skulle vara god till kyckling om man byter ut fiskbuljongen mot kycklingfond!



inte så flitig


jag är verkligen inte inne i något il. Varken jobb, hem , "MIG", inreda eller övrigt il. Jag har kanske lite svårt med fokus! Istället för att göra ett prov, veckomatsedel, vika tvätt, funderar jag på saker som detta.

Vilken version är bäst?

KEANE eller MARTIN STENMARCK?









Hur som helst, sitter jag ensam i bilen ökar jag bilen och sjunger ut!


Annat jag tänker på är vad vi ska äta på nyår och vad jag ska baka till jul. Kul men när man tänker efter finns det faktiskt viktigare saker, men det ska väl ändå va gött å leva. Var hittar man balansen?



RSS 2.0